Nu skördas här flitigt. Tomater tas in i mängder och en hel del hamnar i frysen. Dels så skållar jag och hackar ihop dels bakar jag med squash och lök i ugnen några timmar.

Imorgon hamnar ett gäng körsbärstomater uppe i lanthandeln i Killhult och någon dag ska jag testa att (sol)torka i ugn.

Läs hela inlägget »

Skånska Dagbladets bilaga Mycket mera gjorde ett litet reportage hos oss för ett tag sedan, Länken här.http://www.e-pages.dk/skddiverse/1752654217/

Läs hela inlägget »

Här har det varit stiltje under hela semesterperioden. Fast på gården har det jobbats på.

Nu har vi haft sista semesterhelgen och den har jag bland annat ägnat åt komposten och åt att skapa ny odlingsyta inför nästa år. I ena hörnan på trädgårdslandet som vi plöjde är det fortfarade gräs eftersom traktorn inte nådde men nästa år ska där odlas! Igår täckte jag ytan, ca 7-8 kvadrat, med kartong och tidningspapper och sen började jag fylla på med material. En del nerklippta grenar, blast och annat trädgårdsrens men framförallt kompost. Det är från en trädgårdskompost som anlades i våras och som nu har förmultnat fint. Senare i höst har jag tänkt att fylla på med ytterligare mer material när tomatplantor och annat ska tas upp och till nästa år bör det gå att odla lite större, förkultiverade plantor.
 

Läs hela inlägget »

Här har blivit dåligt uppdaterat den sista tiden. Vill ni se mer av vad som händer här så följ oss på instagram @hulta_gard, där kommer upp lite mer bilder.


Nu börjar här finnas mycket att skörda. Idag plockade jag till maten upp både polkabeta och vitlök. En del av jordgubbsplantorna som vi satte i våras har också gett lite (lite, lite) jordgubbar, men av den ena sorten så har nästan inga plantor överlevt överhuvudtaget. Vissa sorter passar kanske vissa platser bättre.

Idag har jag haft en heldag i trädgården. Jag har planterat ut rotselleri, bönor, blomkål, broccoli, vitkål, några överblivna och vissna majsplantor och rödbetor. Ryckte upp en broccoli som jag satte för någon vecka sen som gick i blom istället för att börja växa rätt. Plockade också bort all den tidiga spenaten som till sist bara växte på höjden och hade börjat sätta frö. Senare i sommar blir det en omgång till inför hösten. Från den uppryckta spenaten kunde jag fylla två stora bunkar med skördade blad som jag har förvällt ikväll. Jag har också förvällt och fryst in sockerärtor.
Här har varit fullt upp hela dagen.

Bilderna är lite blandade från månaden.

Läs hela inlägget »

Nu är trädgårdslandet inne i trädgården i princip fyllt. Sallad, morot, sockerärt, palsternacka, majs, bondböna, röd-, gul- och polkabeta, persilja, dill, tomat, bönor, broccoli, kålrabbi och lite blommor har fått plats. Det finns fortfarande lite utrymme runt tomaterna så ev. fyller jag ut med något där. Längst till vänster finns lite jordgubbar, vitlök och bärbuskar.

Det har tagit tid att få allt på plats men det har ju även byggts växthus samtidigt. I helgen ska jag försöka hitta en fuktig plats till sellerin och i det stora potatislandet ska squash, pumpa, gurka och mer majs planteras ut.

Läs hela inlägget »

När vi flyttade hit i höstas tog jag med tre jätteverbenor och inför vintern täckte jag dem med löv för det kan gå att få dem att övervintra. Och faktiskt - två av tre har överlevt! De frösådda är inte alls så stora ännu.

I trädgårdslanden börjar det också växa på. På bilden rädisa, bondböna och sallad. I helgen ska jag försöka tömma växthuset så mycket som möjligt och få ut förodlingarna till friland.

Läs hela inlägget »

Ikväll har jag gjort säsongens första infrysning, en liten påse förvälld spenat. Här fanns en hel del blad som var onödigt stora för att ha till sallad.

Läs hela inlägget »

I år förodlar jag mer än tidigare. Inte bara sådant som "måste" förodlas som majs, gurka, squash, kål utan även rödbetor, sallad och bönor. Här finns också några, för mig, nyheter som sparris, rabarber och aubergine. I växthuset börjar det bli trångt men idag fyllde jag en bädd på ca 7 * 0,8 m med broccoli, rödbeta, polkabeta och sallad.

De tidigaste satta rädisorna är stora och fina nu, såpass så att vi får skynda på innan de växer sig för stora.

Läs hela inlägget »

Imorse satte vi den sista potatisen så nu är allt i jorden. Vi har satt drygt hundra kilo totalt av sorterna Amandine, Ballerina, Fakse och Belana. Det blir säkert ingen höjdarskörd eftersom det är nybruten vall men något ska det väl bli.

Resten av dagen har Pelle satt granplantor och jag har grävt upp gräset i ena växthushalvan. I mitten lät jag gräset vara kvar med lade på ett lager kartong och täckbark. Längs ena långsidan kom jag så långt att jag fick ner en halv skottkärra kompost och två säckar trädgårdsjord.

Efterhand som jag grävde upp grässvål så lade jag den upp och ner på gräset innanför en liten grävd kant. Det ska bli till en upphöjd bädd. Nu har jag kommit så långt så att den är inklädd i kartong och jag har lagt på lite hönsgödsel och jord. Ovanpå ska det ligga halm och i denna bädd ska det växa mjölig potatis med stort mellanrum i hopp om att få fram bakpotatis.

Läs hela inlägget »

Lite sent på det kanske men idag har jag börjat första omskolningen av paprika och chili. Det fick bli med inprovisation för krukorna var slut både här hemma och i affären.

Läs hela inlägget »