Strul med bisamhälle


Efter mycket om och men kom jag till ett beslut att börja invintra återstående av samhällena uppe på vårt gamla ställe. Med facit i hand var det inget bra beslut. Mycket åkande och mindre kontroll över vad som sker. Vishet klokare om inget annat.
Gjorde merparten av jobbet i torsdags med att plocka bort en del ramar som skulle slungas samt varroabehandlade samtliga med Apiguard. Ett samhälle visade sig klart ilsknare än vad som bör anses vara normalt. Gick till attack med all sin styrka., så det blir troligtvis  ett drottningbyte där nästa år.
Hursom!!
Gav alla första ballongen foder och trodde att det var lugnt.
Har en snäll före detta granne som lovade att titta till dom, och han ringde fredagkväll för att infomera att 2 samhälle tog till sig foder som sig bör, 2 tog inget alls!
Eftersom flytt av en hel gård var i fokus denna höst, ville jag pröva ett enkelt, smidigt sätt att invintra utan att blanda socker själv. Bifor var valet. Mindre bra trodde jag initialt. Svor en stund över Bifor som jag i efterhand inte tror var boven.
Åkte upp idag för att kolla läget och vad som var felet.
Köpte nya foderkoppar och ventiler i våras, och det var ny konstruktion på dom som jag ej uppmärksammde. Plastrester i öppningarna som jag tror förhindrade fodret att nå bina. Kanske var det detta som ställde till det, men lite tidigt att ropa hej o hå. Tar en tur måndagkväll för att kolla läget, och tillåter vädret börjar jag nog ta hem återstående hit. Lite lättare att ha uppsikt över dom på plats.
Godnatt!

Har nu börjat ta hem samtliga. Rengjorde öppningarna i dom samhälle som ej tog foder, och det verkar som om det var boven. Tycker dom drar i sig bra.
Har ett samhälle kvar att hämta, och gör det ikväll (Torsdag). Skönt att den resan är gjord.

 

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

  • Terese » Plöjning och sådd:  ”Lite sent svar kanske men busken med lila blommor heter tibast. Får rejält gifti..”

  • Ma » Trädgårdshelg:  ”Så gullig Arnold är!! Ja en verklig gentleman. Så fina de verkar vara mot varan..”

  • Ma » Kultivator:  ”Vilket bra redskap! Och fina fåror! Ma”

  • C » Kylling:  ”Lycka till med sådden! Ma”

  • C » pip pip:  ”Guuud så sött! Ma”

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln

-